Hvorfor dyrke selv
Det å dyrke selv er en givende aktivitet som gir både glede og belønning. Enten du har en stor hage, en liten balkong eller kanskje bare en vinduskarm på kjøkkeneet til rådighet - det finnes alltid muligheter for å dyrke dine egne grønnsaker, urter og blomster.
Forkultivere eller så rett i jorda
Det å starte en egen hage kan virke skremmende, men med litt planlegging og tålmodighet er det noe alle kan få til. Du kan velge å forkultivere frø innendørs for å gi plantene en tidlig start på sesongen, eller du kan så direkte i jorden når værforholdene tillater det. Når plantene vokser, får du en følelse av stolthet over å se dem blomstre og utvikle seg.
Egenproduserte grønnsaker
Det å høste det du har dyrket er en ekstra belønning, og smaken på egenproduserte grønnsaker er ofte uovertruffen. Dyrke selv er ikke bare bra for helsen og miljøet, men det gir deg også en dypere forståelse for naturens sykluser og gleden av å spise det du har skapt med egne hender.
Hvordan komme i gang med å dyrke selv
Innendørs kan du dyrke på steder med mye lys, som i vinduskarmen, på en hylle i vinduet eller på egnede bord. Velg ut frø som er enkle å starte med, f.eks. tomat, agurk, agurk og basilikum.
Minidrivhus og plantekasser
Minidrivhus eller små plantekasser gir et stabilt vekstmiljø for plantene dine. Sørg for god plass til røttene, og vann regelmessig for beste resultat. Du kan også dyrke i små plantepotter, melkekartonger eller plastbeholdere med hull i bunnen for drenering.
Plantelys og vekst
For ekstra vekst kan plantelys være nyttig, spesielt når dagslyset er begrenset - som det jo er hos oss i vintermånedene.Etter hvert som plantene vokser, vil du se dem utvikle seg, og etterhvert kan du høste fruktene av ditt arbeid.
Dyrk i vinduskarmen og i pallekarmen
Dyrk i vinduskarmen
Det å dyrke selv i vinduskarmen er en fantastisk måte å bringe litt grønt inn i hverdagen på, uansett hvor liten plass man har. Med en liten potte og litt jord kan du skape ditt eget lille minihageparadis, hvor urter som basilikum, timian og rosmarin trives like godt som små blomster og grønnsaker. Når du ser plantene vokse fra frø eller små stiklinger, får du en unik følelse av mestring og glede.
Det beste med vinduskarm-dyrking er at det er både lettvint og bærekraftig. Du får tilgang til ferske urter rett fra ditt eget hjem, og det er en glede å kunne bruke det du har dyrket selv. Det gir også en følelse av ro og forbindelse til naturen, selv om man bor i en travel by i en leilighet eller iet hus med stor hage.
Dette trenger du for å komme i gang:
Frø, Såjord + Perlite + Vermiculite, Minidrivhus, såbrett med lokk, melkekartonger eller plantepotter, støttestenger, merkepinner og plantelys.
Dyrk i pallekarm
Det å dyrke i en pallekarm er en fin måte å skape en liten hage i hagen på! Det er både praktisk og morsomt, og gir deg muligheten til å dyrke alt fra grønnsaker til blomster på en enkel og ryddig måte. Pallekarmene gir god drenering og holder skadedyrene unna plantene, samtidig som det gjør det lettere å holde orden.
Enten du har en stor hage eller liten plass, gir pallekarmen deg muligheten til å dyrke din egen mat og nyte fruktene av arbeidet ditt. Det er en koselig og tilfredsstillende måte å komme nærmere naturen på, og de kan lett tilpasses til både små og større hager, og du kan "bygge" i høyden, i bredden og i lengden. Husk at du også kan ha pallekarm på balkongen eller terrassen. Klikk deg inn for å se hvordan, litt lenger ned!
Dette trenger du for å komme i gang
Pallekarm hel eller halv, dekke, fiberduk/plast, jord, gjødsel, frø/planter, hageredskaper, merkepinner, støttepinner.
Hvilke planter kan du plante sammen?
Vekster | Husk på | Liker å dyrkes sammen med | Liker ikke å dyrkes med |
Tomat | Forkultiveres innendørs. Plant ut med god plass. Liker varme og sol. Trives i godt drenert og moldrik jord. Bind opp med snor. Ventiler for å unngå sopp. Jevn ut i jorden. Tjuvskudd, topp og beskjær. Gir rikelig med avling. | Basilikum, gressløk, karse, kålplanter, mais, gulrot, persille, purre, reddik, daikon, salat, vårløk, selleri, asparges, spinat, tagetes, hvitløk. | Poteter, kål, dill, fennikel, agurk. |
Agurk | Hurtigvoksende. Trives i varme. Trives i moldrik jord som holder på fukt. Ønsker mye næring, spesielt kalsium. Bind opp med snor. Høstes jevnlig. | Bønner, dill, fennekel, jordskokk, kplplanter, løj, mais, rødbeter, selleri, hvitløk, erter. | Kryddervekster, poteter, reddikker, daikon, tomater. |
Paprika | Lettstelt. Forkultiveres innendørs. Støtt opp med plantepinne Høstes sensommer/høst.. | Tomat, chili. | |
Basilikum | Trives i varme, men ikke i direkte sollys. Plant gjerne ved siden av tomat for skygge. Trenger rikelig med vann. La jorden tørke lett mellom vanningene. | Tomat, chili, oregano, asparges. | Salvie. |
Visste du at....
...du også kan dyrke ute om vinteren? Ikke alle frø tåler dette, men det er fler enn man tror. På den måten kan du også frigjøre litt plass innendørs, hvis alle vinduskarmer og bord er fylt opp med små drivhus og plantepotter.
Start med å fylle en plastboks med god jord og plant frøene. Boksen må ha tett lokk slik at mus og andre gnagere ikke kommer til. Sørg for små, små dreneringshull på lokket og i bunn av boksen. Vann frøene og ha boksen innendørs en dag eller to slik at frøene tar til seg vannet.
Sett så boksen ut på et skyggefullt sted, der den ikke får direkte sollys, men fortsatt får naturlig lys. Dekk med snø hvis det er det. Plastboksen fungerer som et mini-drivhus, og beskytter frøene mot de harde vinterforholdene samtidig som de får nok lys til å spire.
Når våren kommer og temperaturen øker, vil frøene begynne å spire, og du kan plante dem rett jorden for videre vekst, uten å tilvenne de livet utendørs. Lykke til!






Start med å fylle en plastboks med god jord og plant frøene. Vann frøene og ha boksen innendørs en dag eller to slik at frøene tar til seg vannet. Sett så boksen ut på et skyggefullt sted, der den ikke får direkte sollys, men fortsatt får naturlig lys. Dekk med snø hvis det er det.


- Vinduskarmen (ikke bare på kjøkkenet) og hyller i vinduet egner seg godt til forkultivering.
- Viktig å bruke potter med drenering, f.eks. minidrivhus, eller så er det lett for å drukne plantene. Drenering kan enkelt lages med å stikke hull i bunnen med en tynn syl, på f.eks. melkekartonger.
- Vekstlys på vinteren da de få soltimene vi har på vinterstid er minimalt og plantene trenger godt med lys for å ikke bli tynne og spinkle.
- Start i det små. Velg ut et par av dine favoritter og se og lær hvordan de utvikles og tar form. Etterhvert som du vokser med oppgaven kan du supplere med flere planter.
- Ulike planter har forskjellige krav til jord, vanning, ventilasjon og sol. Les informasjonen på frøposene for at plantene dine skal få optimale forhold.
- Plantene skal ha plass til å vokse, så tenk over hvor mye plass du har til rådighet.
Hvordan komme i gang
Kortreist dyrking. Høste grønnsaker fra egen hage. Spise selvdyrket mat. Plukke blomster som for noen måneder siden kun var et lite frø i vinduskarmen. FOR en følelse.
Hva skal du dyrke
Start med å ta utgangspunkt i dine egne forutsetninger og velg deretter et par av dine favoritt-grønnsaker og/eller favoritt-blomster. Det er mange og gode muligheter for å lykkes med dyrkingen og det er lov til å være kreativ slik at du finner en måte som fungerer for deg og din bolig! Du kan utnytte både gulv og vegg, vindu og vinduskarm, både ute og inne.
Dyrke ute om vinteren?
Visste du at du kan dyrke ute om vinteren? Plastkasser med lokk. Lag små hull i bunn og på lokket. Ikke sett i solen., kun skygge. La frøene stå innendørd et par dager slik at trekker til seg vann - de fryser med en gang de blir satt ut. På denne måten herdes de og kan plantes rett i jorda når det begynner å spire.
Å dyrke selv gir en fantastisk mulighet til å skape sin egen grønnsakshage og høste de deiligste, hjemmedyrkede grønnsakene. Du kan starte med forkultivering av frø innendørs, som gir en tidlig start på sesongen, eller velge direktesåing der du sår frøene rett i jorden når temperaturen tillater det.
Se vår såkalender her!
Kortreist dyrking rett rundt hushjørnet. Høste grønnsaker fra egen hage. Spise selvdyrket mat. Plukke blomster som for noen måneder siden kun var et lite frø. FOR en følelse. Flere og flere interesserer seg for å dyrke sin egen kjøkkenhage, så egne planter - enten om det er i vinduskarmen, i et lite drivhus på balkongen eller i et drivhus i hagen. Her får du noen tips og råd med deg på veien for å lykkes.
Økologisk dyrking
Kortreist dyrking rett rundt hushjørnet. Høste grønnsaker fra egen hage. Spise selvdyrket mat. Plukke blomster som for noen måneder siden kun var et lite frø. FOR en følelse. Flere og flere interesserer seg for å dyrke sin egen kjøkkenhage, så egne planter - enten om det er i vinduskarmen, i et lite drivhus på balkongen eller i et drivhus i hagen. Her får du noen tips og råd med deg på veien for å lykkes.
Økologisk dyrking
- Velg planter som trives med å dyrkes i drivhus.
- Ulike planter har forskjellige krav til jord, vanning, ventilasjon og sol. Les informasjonen på frøposene for at plantene dine skal få optimale forhold.
- Start i det små. Velg ut et par av dine favoritter og se og lær hvordan de utvikles og tar form. Etterhvert som du vokser med oppgaven kan du supplere med flere planter.
- Plantene skal ha plass til å vokse, så tenk over hvor mye du har til rådighet.
- Skal du lage/kjøpe et drivhus, så velg en plass med mye sol. Skyggen ordnes med f.eks. gardiner.
- biologisk mangfold
- redusert klima-påvirkning
- god dyrevelferd
- beskytter miljøet og helsen
- bedre arbeidsvilkår for ansatte
Vanligaste växterna att odla i växthus
Ventilation i växthuset under varma perioder
Vattning
- Förodla inomhus och plantera ut dina växter när nattfrosten släppt. Introducera växterna till utomhusklimatet och ställ ut dem några timmar i taget de första dagarna.
- Håll koll på dina växters olika behov.
- Kolla upp vilka växter som trivs tillsammans för att utnyttja deras styrkor på bästa sätt.
- Vattna efter behov och var försiktig med övervattning.
- Bjud in pollinerare.
- Toppa, tjuva och beskär efter behov.
- Gödsla regelbundet när värmen kommer.
- Sörj för god ventilation och skugga.
- Undvik allvarligare angrepp från ohyra genom att se över växterna och håll efter dem löpande.
- Rensa ogräs när det tittar fram.
- Se till att du har en plats i växthuset också. För kaffepauser, småpratet med växterna och ren och skär njutning.